Contact us:

You can contact Positive Play at info@positiveplay.info

Možete kontaktirati Pozitivnu Igru putem email info@positiveplay.info

Friday, February 29, 2008

Kratko ažuriranje

Slijedi detaljniji sadržaj o klubovima koje je nedavno posjetio tim Pozitivne igre. Ovi klubovi sada kompletiraju distribuciju edukacijskog materijala za 9 sekundarnih klubova, za svaki primarni klub pojedinačno.

Rukometni klub „Gorica-Iskra“, Bugojno, prvi Primarni klub koji je primio pomoć, isključivo je ženski klub sa 60 članica. Osnovna karakteristika ovog kluba jeste to što su djevojčice-članice pripadnice sve tri etničke grupe i to u gradu u kojem postoje etnički podijeljene škole („dvije škole pod jednim krovom“). Djevojčice iz kluba Gorica-Iskra, čiji klub nema finansijsku pomoć, niti prihode za opremu, bile su veoma zahvalne zbog donacije sportske opreme koja je predana klubu.


Klub ritmičke gimnastike „Bosna“, Sarajevo, članice ovog kluba su bile veoma radosne zbog našeg projekta, a posebno zbog toga što se članica njihovog kluba pojavljuje sa ostalih 20 sportista na posteru koji je distribuiran tokom projekta.


Stonoteniserski klub „Sveti Sava“, Trebinje, je klub koji je perfektno lociran za primanje edukacijskih poruka, posebno edukacije o opasnosti od mina. Trebinje je locirano u području koje je okarakterisano kao područje visokog rizika od mina. Djeca su bila oduševljena što vide veoma poznato lice na posterima: Srđana Miličevića koji je prisustvovao na više stonoteniserskih takmičenja u Trebinju.


Liga mladih košarkaša „Trica“, Tešanj, klub sa preko 100 članova – okarakterisan je jako profesionalnim i entuzijastičnim stavom, kada govorimo o segmentu trenerskog osoblja. I zaista, ovaj klub koji je završio distribuciju edukacijskog materijala za Sekundarne klubove u roku tri dana, je imao najefikasniju proviziju Sekundarnim klubovim od svih Primarnih klubova.


Teniski klub „Sol“, Brčko, je kao primarni klub izabran na osnovu ranije predanosti humanitarnim akcijama. Klub je uključen u razvoj djece i tenisa na području cijelog Brčko Distrikta, na primjer tako što organiziraju besplatnu školu tenisa za preko 100 djece svake godine.


Judo klub „Una“, Bihać, je klub koji ima prilično ravnomjeran odnos muških i ženskih članova. Njihov otvorenost prema različitostima ovdje ne staje. Čak naprotiv, oni također daju prednost treningu osoba sa umanjenim sposobnostima. Rezultat ovakvih nastojanja bila je i dodjela nagrade Grada Bihaća za članicu ovog kluba, Azru Dedić, koja je rođena 1994. godine sa Downovim sindromom, i to za njenu značajnu upornost i predanost sportu u 2007. godini. Azra je do te mjere impresionirala osoblje Pozitivne igre da je postala naša Pozitivna igračica mjeseca januara 2008. godine, i to kao prvi mladi sportista koji je dobio to priznanje koje dodjeljujemo na mjesečnom nivou.


Fudbalska škola Drvar, Drvar, je klub sa najlošijom finansijskom situacijom od svih Primarnih klubova koje smo posjetili. Sastav trenera i tima je multietnički, a na svoje utakmice izvan Drvara obično putuju kamionima za prijevoz trupaca. Sa obzirom na reakciju kluba i njihovih članova, Pozitivna igra namjerava da radi s njima i na redovnim osnovama, uključujući specijalni događaj u 2008. koji se podudara sa „Danom mladosti“ u BiH.


Atletski klub „Glasinac“, Sokolac, je još jedan klub sa limitiranim resursima, a bili su jako entuzijastični vezano za projekat, te jako ponosni zato što je članica njihovog kluba, Gorana Cvijetić sa 20 ostalih sportista na posteru koji se distribuira tokom projekta.


Fudbalski klub „Goražde“, Goražde, je veoma uspješan klub zahvaljujući pozitivnom razmišljanju i ponašanju svih članova kluba od trenera do takmičara. Vrijedno je spomenuti da je klub „Goražde“ odabran s obzirom da nismo bili u mogućnosti da identificiramo odbojkaški klub u tom području, a koji bi mogao zadovoljiti unaprijed određeni skup kriterija. Klub „Goražde“ se složio sa idejom lociranja malih odbojkaških klubova širom Goražde regije kako bi im bila isporučena pomoć u sportskoj opremi.

No comments: